Zuppa del contadino - a paraszt ember levese

Receptbeküldő: Turóczi Panka

Hozzávalók

- 1 konzerv Bonduelle fehérbab
- 1 szál vörös répa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zellergumó
- 1 kisebb krumpli
- 10 dkg gersli (árpagyöngy)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2-3 levél friss bazsalikom (szárított is jó)
- 1 konzerv lucullus apróra vágott paradicsom
- 1 liter tyúkhúsleves alaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 babérlevél
- só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A zuppa del contadino ősi olasz gyökerekhez nyúlik vissza, ám úgy gondolom, minden konyhának, így a magyarnak is megvan a maga egyszerű, épp otthon fellelhető alapanyagokból főzött levese. Hiszen épp ez a lényege a paraszt ember levesének - a legegyszerűbb, szezonális hozzávalókból, laktató, fenséges ízű levest főzni, ami átmelenget egész napra. Évszak szerint bármiből készíthetjük, amihez csak kedvünk van: cukkini, hüvelyesek, krumpli, gyökérzöldségek. Ez itt most az én téli verzióm!

A hagymát apróra szeleteljük és üvegesre pároljuk az olívaolajon. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, és feldarabolva hozzáadjuk a már megpuhult hagymához. Hozzáadjuk az előző este vízbe áztatott és lecsepegtetett gerslit is (ez azért fontos, hogy megpuhuljon, máskülönben nagyon hosszú idő alatt fő csak meg) majd az egészet felöntjük a húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hozzáadjuk a babérleveleket is. Nagyjából 30 percig főzzük közepes lángon, majd hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és és a Bonduelle babkonzervet is. Lassú tűzön még 10 percig főzzük, ízesítjük friss bazsalikommal és petrezselyemmel.

Jó étvágyat kívánok hozzá!