zöldbableves

Receptbeküldő: Á.Andrásné

Hozzávalók

0,5 kg sárga (zöld) vágni való bab
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db sárga paprika
1 szál zeller zöld
ízlés szerint ételízesítő
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
2 evőkanál liszt
1 evőkanál fűszerpaprika
1 csokor petrezselyemzöld
étolaj

Elkészítés

1.A zöldbabot megtisztítjuk, majd összevágjuk 1,5-2 cm-es darabokra.A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát, paradicsomot szintén apróra vágjuk.
2.Egy lábasban zsírt (olajat) hevítünk, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, átkeverjük, dinszteljük. Jöhet az összevágott paprika, paradicsom, majd beletesszük az aprított babot, szórunk rá ételízesítőt, őrölt borsot, jön a zeller. Átkeverjük, majd felöntjük vízzel. Dobunk bele 2 gerezd fokhagymát. Készre főzzük. Tehetünk bele még néhány szelet füstölt kolbászt (jobb ízt ad neki), vagy füstölt húsos csontot egy pici darabot. A csípőset szeretők tegyenek bele hegyes erős paprikát!
3.Amikor megfőtt a levesünk, elkészítjük a rántást: Zsírt (olajat) hevítünk, majd rádobjuk az apróra vágott 3 gerezd fokhagymát, átkeverjük (vigyázzunk, mert hamar megég és akkor keserű lesz!) azután rátesszük a 2 evőkanál lisztet és a fűszerpaprikát, összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Átkevergetjük, majd beleöntjük a levesbe, összekeverjük, összeforraljuk és elzárjuk a tűzhelyet. Levesünk elkészült. Aki jobban szereti a habarást, az azzal készítse el!
4.A végén pedig még beletesszük a levesünkbe mintegy koronaképpen az összevágott petrezselymet! (Aki nem szereti, hagyja el.)
5.Ezt a finom zöldbablevest bátran lehet már tálalni. Aki szereti, tegyen bele egy-két csepp ecetet, vagy tejfölt, na és erős paprikát!