Téli álom

Receptbeküldő: Gajdó Andi

Hozzávalók

4-5 db paszternák
kicsi fej karfiol
Bonduelle Karfiolos krémleves zöldségkeverék
fél fej hagyma (kicsi)
diónyi vaj
6 dl zöldségleves alaplé
kb 3 dl tej
2 dl tejszín
kevés olaj

bors
szerecsendió
chili
méz
kakaó
sáfrány

Habgaluska:
2 tojásfehérje
1 kanál cukor
2 tojássárgája
2 kanál tej
4 kanál liszt
frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

Téli álom
(paszternák krémleves édes habgaluskával és roppanós kakaós karfioldarabkákkal)

Leves alapjául szolgál:
sütőben sült mézes - chilis paszternák és sütőben sült kakaós karfiol

Először megmosom a karfiolt és rózsáira szedem. A Bonduelle zöldségkeverékből kiválogatom a karfioldarabkákat, csak ez a része megy majd a sütőbe. A karfiolt beleteszem egy zacskóba, meglocsolom egy kis olajjal, sózom, borsozom és őrölök rá egy kis chilit. Jól összerázom, hogy mindenhol befedje a fűszeres olaj. Kiterítem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és vékonyan meghintem keserű kakaóporral. 200 fokon 30 percig sütöm. Az aprócska karfioldarabkákat, melyek a leves betétjéül szolgálnak majd, előbb kiveszem.
A paszternákot meghámozom és apró darabkákra vágom. Hasonlóképpen a karfiolhoz, beleteszem az olajos zacskóba, sózom borsozom. 3 kanál mézben elkeverek egy kis adag frissen őrölt chilit. A mézben alaposan megforgatom a paszternákot, kiterítem szintén egy sütőpapírral bélelt tepsibe és 200 fokon 20-25 percig sütöm.
Amíg sülnek a zöldségek, összekészítem a többi hozzávalót.
Vajon elkezdem párolni az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a sütőben sült mézes paszternákot és 5-6 nagyobb rózsát a kakaós karfiolból. A Bonduelle zöldségkeverék kimaradt része is mehet a fazékba. Néhány percig kavargatom, majd felöntöm az alaplével. Hozzáadom a tejet is. Még adok hozzá egy picike sót, borsot, őrölök bele egy kis chilit, reszelek bele egy kis szerecsendiót. Lefedem és még főzöm kb 10 percig. A leves ennél a pontnál is nagyon finom, de én krémlevesnek álmodtam meg. Úgyhogy jön a botmixer. Pürésítem a levest. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még tejet. Belekeverem a tejszínt. Nagyon kevés sáfrányt is adok hozzá a végén. Még picit összeforralom és kész.
A habgaluskát a következőképpen készítem el:
A két tojásfehérjét pici sóval és 1 kanál cukorral kemény habbá verem. A tojássárgáját kikeverem a tejjel és a liszttel, belereszelek egy kis szerecsendiót. Összeforgatom a fehérjét és a krémes sárgáját. Forró vízbe teszek egy egy kanálnyi habot és kifőzöm. Könnyű textúrájú habgaluskát kell, hogy kapjunk.
A leves tetejére tálaláskor rákanalazok néhány habgaluskát és megszórom a picike, ropogós kakaós karfiollal. A habgaluska tulajdonképpen elhagyható, megszórhatjuk helyette pörkölt dióval vagy törökmogyoróval, de a ropogós kakaós karfiol kötelező eleme ennek a krémlevesnek.
Jó étvágyat!