Szerecsendiós sárgaborsó krémleves

Receptbeküldő: Szabó Veronika

Hozzávalók

25 dkg sárgaborsó
3 dkg füstölt szalonna
1 kis darab füstölt szalonna bőrke, vagy füstölt hús
1 db közepes burgonya
10 dkg Bonduelle bébirépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, fehérbors
frissen reszelt szerecsendió
1,2 l víz, vagy alaplé
2-3 szelet sokmagvas, rozskenyér
10 dkg sajt

Elkészítés

A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk, minimum 4 órán át.
A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját, eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel, vagy alaplével, beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét, vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a bébirépát, és a fokhagymát is beletörjük.
Mikor kellően megpuhult a borsó, és a zöldségek is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük.
Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt, vagy tejfölt.

A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben, vagy grill alatt, megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyér rudak mellé, a leves tetejére szerecsendiót reszelünk.
A sajtos kenyér rudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.