SNIDLINGLEVES JUHTÚRÓS GOMBAGOMBÓCCAL

Receptbeküldő: SZÉKELY-TAKÁCS ÁGNES

Hozzávalók

HOZZÁVALÓK 2-3 SZEMÉLYRE:


a léhez:


20 g friss snidling

2 evőkanál zsiradék (nálam kacsazsír)

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 púpozott evőkanál búzafinomliszt

1,3 l víz




a gombóchoz (14 db-hoz):


300 g főtt burgonya

100 g juhtúró

1/3 üveg Bonduelle mini gombafej

1 db nyers tojás

60-70 g liszt

só, bors

Elkészítés

ELKÉSZÍTÉS:


1. A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd megpucoljuk és langyos állapotban krumplinyomón áttörjük. (Vagy villával szétnyomkodjuk.)

Megvárjuk, míg kihűl.


2. Az mini gombafejeket egy tálba öntjük. Kiválogatunk belőle 14 db nagyobbat, amit lecsepegtetünk. Ezekkel fogjuk megtöltei a gombócokat.

A maradék felét apróra vágjuk, ezzel dúsítjuk majd a tésztát. Aki nagyon gombásra szeretné; az egészet is beleteheti.


3. A tört burgonyához hozzáütjük a tojást, beletesszük a juhtúrót, az apróra vágott gombát.

Sózzuk, borsozzuk.

Jól összedolgozzuk, majd hozzáadunk annyi lisztet (nálam ez 70 g volt), hogy formázható tésztát kapjunk.



4. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, kilapogatjuk és a közepébe helyezünk 1 db mini gombafejet. Bebugyoláljuk, majd két tenyerünk között golyóvá formázzuk.

Figyeljünk arra, hogy ne legyen rés rajta, mert akkor szétnylik főzés közben!

Folytatjuk, míg a tészta elfogy.



5. Elkészítjük a levesalapot.


A zsiradékot felolvasztjuk, beleteszük az apróra vágott snidlinget. Kettőt keverünk rajta, majd hozzátesszük a paprikát és a lisztet. Ismét keverünk rajta kettőt, majd kevés vízzel simára keverjük, végül a maradék folyadékot is hozzáadjuk.



6. Ha a leves forrásnak indul, beletesszük a gombócokat és megfőzzük. Ha a felszínre felúsztak, akkor jó. De, ha nem vagyunk biztosak, vegyünk ki egyet és vágjuk ketté.


7. Tálalhatjuk tejföllel. De, akár tejfölös habarásal is készíthetjük. Ez esetben az elején ne tegyünk bele lisztet. Ha a gombócok megfőttek, kevés lé kimerésével + 1 púpozott evőkanálnyi liszt és tetszőleges mennyiségű tejföl elegyével sűrítsük be a levesünket.


Jó étvágyat!