Palóc leves

Receptbeküldő: Bodnár Éva

Hozzávalók

1,2 kg marhalábszár, 1 csomag VYAPEUR sárgahüvelyű vajbab, 1 kg krumpli, 2 kisebb vöröshagyma, 2 cikkely fokhagyma, 5-6 babérlevél, 1 kk. őrölt kömény, 1 tk. törött bors, 1 tk őrölt kömény, 1 ek. pirospaprika, 2-3 ek. tejföl, só, 1 ek. libazsír, 2 marhahúsleves kocka

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, 1 evőkanál libazsírra tesszük, majd rárakjuk a megtisztított, összevágott marhahúst. Fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg kezdi a saját levét elfőni.
Ekkor rátesszük a pirospaprikát (kevesebbet, mint amikor pörköltet készítünk), törött borsot, a lereszelt fokhagymát, kömény, hozzáteszünk 5-6 babérlevelet és vízzel felöntve puhára főzzük. (Én mindig kuktában készítem, így hamar megpuhul)
Amíg a húsunk fő, megtisztítjuk a a krumplit és előkészítjük a zöldbabot. A krumplit kockára vágjuk, a zöldbabot lábosba öntjük, és külön – külön annyi vízben, hogy ellepje őket, puhára főzzük. A főzővízbe 1-1 marhahúsleves kockát és kevés sót teszek. A bab gőzben már elő van főzve, így csak 3-4 perc főzést igényel.
Amikor minden megpuhult, egy nagyobb fazékba mindent összeöntünk, ha szükséges utána sózzuk és 2-3 evőkanál tejföllel ízesítjük. (A tejföllel már nem szabad főzni).