Pacalleves pirítóssal

Receptbeküldő: Fejérdy Győzőné

Hozzávalók

1 kg pacal,tisztítva
2-3 sárgarépa
1 fehérrépa
1 közepes zeller
1 nagyobb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom héja nélkül
6-7 dl sűrített paradicsom
2 db vörösbab konzerv Bonduelle
2o dg házi füstölt szalonna
20dg füstölt sonka vagy tarja
3-4 babérlevél
só,bors,házi vegeta,chilidara

Elkészítés

A pacalt ecetes,babérleveles vízben előfőzöm...kb.20percet.Utána leszűröm,többször átmosom,csíkozom.
A répát,fehérrépát,zellert,fokhagymát,hagymát lereszelem,paradicsomot kockázom.
Szintén kockázott szalonnát olajon pirítom,majd rádobom a zöldségeket...sózom,párolom kb.10percet.Majd a darabolt sonka,vagy tarja és a pacal...ezzel is egy kicsit főzöm.Felöntöm a paradicsomlével kb.másfél liter vízzel,beledobom a babérlevelet ,ételízesítőt,borsot.Lassú tűzön puhára főzöm.A babot leszűröm.Kb. egyharmadát kis lével,vagy 2 kanál tejföllel pürésítem,leveshez adom...ez sűríti be.Felforralom és a többi babot is hozzáadom.Ízesíthető még tejfőllel,chilidarával.
Fokhagymás pirítóssal fantasztikus.