Nyírségi gombócleves

Receptbeküldő: Lonai-Szakács Bernadett

Hozzávalók

50 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek kacsazsír, 5 dkg vaj, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1/2 karalábé, 1/2 zeller, 15 dkg karfiol, 15 dkg Bonduelle zsenge zöldborsó, 1 konzerv Bonduelle szeletelt gomba, 2 gerezd fokhagyma, 200 ml főzőtejszín, lestyán, 1 csokor petrezselyemzöld, 12 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 1 tojás, só, bors, ételízesítő, szerecsendió, 1 ek citromlé

Elkészítés

A 30 dkg burgonyát sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. Forrón hozzáadjuk az 5 dkg vajat, 1 tojást, sót, 1 tk szerecsendiót, 1/3 csokor petrezselyemzöldet apróra vágva, és összetörjük. Félretesszük az összetört, ízesített krumplit, hogy teljesen kihűljön.
Közben a zöldségeket megpucoljuk és előkészítjük. A húst, a hagymát, a karalábét, a zellert kockára vágjuk, míg a sárgarépát és petrezselymet karikára szeljük, a karfiolt rózsáira szedjük, a konzerv gombát pedig lecsepegtetjük.
1 ek kacsazsíron üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, amihez hozzáadjuk a húskockákat. A kifehéredett húshoz a 2 gerezd fokhagymát hozzányomjuk, amikor a hús elfőtte a levét, a répát, petrezselymet, karalábét és a zellert is beletesszük. Megsózzuk , ízlés szerint ételízesítőt teszünk hozzá, valamint 1/3 csokor petrezselyemzöldet aprítva és lestyán szórunk rá. Amikor a zöldségek egy kis levet engedtek, felengedjük az edényt vízzel és hagyjuk főni. 35 perc után a lecsepegtetett gombaszeletekkel gazdagítjuk a leves.
Közben elkészítjük a gombócokat. A félretett ízesített krumplihoz 10 dkg lisztet keverünk, majd lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle. A gombócokat mindenki ízlésének megfelelő méretre készíti, én a kisebb (dió méretű) gombócokat szeretem.
Amikor már majdnem minden puha hozzáadjuk a 15 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsót és a kis karfiol rózsákat a levesünkhöz és puhára főzzük, körülbelül 15 perc alatt.
Ha már megpuhult a hús és minden zöldség, akkor egy tálba a 200 ml tejszínhez fokozatosan merünk a forró leves levéből. A hőkiegyenlített tejszínt óvatosan beleöntjük a levesbe. Valamint egy kevés rántást is készítünk, 1 ek kacsazsírból, 1 ek lisztből és a maradék 1/3 petrezselyemzöldből amit a megfelelő mennyiségű hideg vízzel kikeverve a levesbe engedünk. Hagyjuk, hogy lassan felforrjon. Végül a gombócokat óvatosan a levesbe potyogtatjuk, amikor feljönnek a leves tetejére még 5 percig lassú tűzön hagyjuk főni. Végül 1 ek citromlével és ha szükséges még sóval ízesítjük.
Az elkészült levest petrezselyemlevéllel díszíthetjük.
Jó étvágyat kívánok!