küküllői kolbászleves

Receptbeküldő: Németh Ágnes

Hozzávalók

30 dkg paraszt,- vagy házikolbász
3 ek olaj
1 vöröshagyma
2 g fokhagyma
25 dkg zöldborsó
25 dkg zöldbab
1 csapott ek pirospaprika
1 kk só
1/2 mk őrölt kömény
1 kk csípős paprikakrém (Pirosarany vagy Erős Pista)
1 babérlevél
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 kk mustár
1 kk liszt
citromlé ízlés szerint
tárkony

Elkészítés

A vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk.
A kolbász bőrét lehúzzuk, vastagabb karikákra vágjuk, rádobjuk a hagymára, 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
Pirospaprikával meghintjük, azonnal felöntjük 1 liter vízzel.
Hozzáadjuk a babot és borsót, a zúzott fokhagymát, sót, köményt, babérlevelet, paprikakrémet.
Ha felforrt, kis lángon a zöldségeket kb 10 perc alatt puhára főzzük.
Elkészítjük a habarékot: a lisztet elkeverjük a tejföllel és tejszínnel, a citromlével és a mustárral.
A levest besűrítjük a habarékkal (a habarékhoz a forró levesből merítünk fél merőkanálnyit, hőkiegyenlítést végzünk, úgy adjuk a leveshez) és 2-3 percig alatt összeforraljuk
Ha kell, után sózzuk és még tárkonnyal ízesítjük.