Kukoricakrémleves kakukkfűolajjal, sonkás tésztaspirállal

Receptbeküldő: Vaczó Szabina

Hozzávalók

2 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma
1/2 kiskanál currypor
1/8 kiskanál chilipor
1/4 kiskanál őrölt római kömény
1/4 kiskanál őrölt koriander
4 gerezd fokhagyma
12 dkg burgonya
8 dl erőleves
2 dl száraz fehérbor
25 dkg csemegekukorica
2 dl habtejszín

bors
1/2 dl olívaolaj
10 gramm kakukkfű
1 lap leveles tészta
2 dkg feketeerdei sonka

Elkészítés

A vajat egy lábasban megolvasszuk, rádobjuk a felaprított vöröshagymát, megdinszteljük. Megszórjuk curryvel, chilivel, római köménnyel, korianderrel, kicsit átpirítjuk a fűszereket. Hozzápréseljük a fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, majd rövid pirítás után felöntjük a levessel és a fehérborral. Addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a kukoricát és a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Szitán átpasszírozzuk.

A kakukkfűolajhoz az olívaolajt és a kakukkfüvet összemelegítjük, majd állni hagyjuk, hogy az olaj kellően átvegye a fűszer ízét.

A leveles tésztából 0,5 cm széles csíkokat vágunk, a sonkából szintén. Összefogunk egy-egy tészta- és sonkacsíkot, majd megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 10 perc alatt készre sütjük.

Tálalásnál tálkákba szedjük a levest. A tetejére kevés kakukkfű olajat csepegtetünk, majd átlósan a tányér peremére helyezzük a sonkás tészta rudakat.