Krumplileves Gombás zöldfűszeres gombóccal

Receptbeküldő: Baloghné Kele Judit

Hozzávalók

Leves : - kb 1 kg burgonya, 2 nagyobb szál répa, 1 vöröshagyma, 2 ek vaj, 1 , 3 l zöldségalaplé, 1 kis pohár tejföl, 1 - 2 babérlevél, majoránna, só, bors
Gombóc : - 35 dkg fagyasztott csiperkegomba, 1 szikkadt zsemle, 1 kisebb vöröshagyma, 3 - 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 1 ág kakukkfű, 7 - 8 levél zsálya, 1 tojás, só, bors, zsemlemorzsa

Elkészítés

- A lecsepegtetett gombafejeket vágjuk apróra, adjuk hozzá a tejben ázott, kinyomkodott zsemlét, a finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymát, a tojást és a felaprított zöldeket. Ízesítsük, majd szórjunk hozzá annyi morzsát, hogy összeálljon a massza. Tegyük hűtőbe.
- Egy fazékban hevítsünk vajat és futtassuk meg rajta a felaprított vöröshagymát, adjuk hozzá a feldarabolt répát és a felkockázott burgonyát majd pirítsuk pár percig. Öntsük fel az alaplével ízesítsük és főzzük puhára.
- A levesből vegyünk ki egy merőkanál levet és kb 5 ek burgonyát, adjuk hozzá a tejfölt és botmixerrel pürésítsük. Ezután öntsük vissza a levesbe és forraljuk össze.
- A gombás masszából, lisztes kézzel formáljunk gombócokat és tegyük forrásban lévő sós vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, szedjük ki és tálaljuk a levessel.