Kötött tészta leves

Receptbeküldő: Szabó Veronika

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:
2 db tojás
20 dkg sima liszt
1 csipet só
1 db nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál házi kacsa, vagy sertés zsír
1/2 csapott evőkanál pirospaprika / 1 teáskanál
frissen őrölt bors

a leveshez zöldségféle, ki hogy szereti:
20 dkg fagyasztott Bonduelle bébirépa
2 szál fehérrépa zöldjével együtt
1/4 db zeller + 1-2 szál zöld
10 dkg Bonduelle fagyasztott zöldborsó
2 db kisebb burgonya
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
pici őrölt kömény
só, bors

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből, egy csipet sóval. Jól összegyúrjuk, majd 15-20 percet pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.
Közben, míg a tészta pihen elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát.
Ehhez a vöröshagymát finomra vágva megdinszteljük a zsíron, majd félrehúzva a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és egy kevés frissen őrölt, fekete borsot. Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika picit megpiruljon, de ne égjen meg.
Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral.
A következő lépés pedig, hogy a megkent tésztát körülbelül 1 centis sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk.
A hajtott, levágott tészta csíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, míg a tészta elfogy.

Egy nagyobb fazékban feltesszük a levest, amelybe beletesszük a tisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket. A paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Ízesítjük sóval, borssal, pici köménnyel.
Mindent úgy kell időzítenünk, hogy a levesben levő zöldségek ne főljenek túl, mire a tésztát belefőzzük, hanem egyszerre készüljenek el.
Mikor a leves forr, a kész csomókat belefőzzük, körülbelül 10-15 perc alatt átfő. De a biztonság kedvéért vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, hogy nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.