Konyhai terrorista? Dehogy! Villámgyors bableves kuktában főzve

Receptbeküldő: Burcsa Annamária

Hozzávalók

100 g kolozsvári szalonna
150 g Zeller (1/4 nagy)
220 g sárgarépa (2 db közepes)
120 g vöröshagyma (1 db)
100 g fehérrépa (1 db)
750 g tarkabab
500 ml húsleves alaplé
30 g fokhagyma (3 gerezd)
1 g babérlevél (2 db)
3 cl olivaolaj
1 g só
3 g kakukkfű (1 teáskanál)
2 g lestyán (3 szál)

Elkészítés

Nemrég került hozzánk legújabb családtagunk, egy modern, magasnyomású főzőedény, magyarul kukta. Ezt teszteltem most. Bablevest készítettem benne.
A kukta alsó részét kezdd el melegíteni. Közben öntsd bele az olivaolajat, add hozzá az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a késsel összezúzott fokhagymát. Párold üvegesre.
Ekkor dobd bele a 2 mm-es karikákra vágott sárgarépát és fehérrrépát és az 1*1 cm-es kockákra szeletelt zellert. Pirítsd 3-4 percig.
Öntsd hozzá az előző este beáztatott, mosott, majd lecsöpögtetett babot, majd zuttyantsd rá a húsleves alaplét.
Forralás közben fűszerezd a tárkonnyal. A lestyánt csomagold be egy teafilterbe, kösd a végét össze, majd ezt is tedd a kuktába. Dobd hozzá a babérlevelet, sózd, s helyezd be a füstölt szalonnát is. Önts hozzá annyi vizet, hogy az összetevőket lazán elfedje. Nekem ez 6 dl vizet jelentett.
Keverd egyszer össze, majd gondosan zárd rá az edény tetejét, s nyomás alatt főzd, a gőz megjelenésétől, vagy a “füttytől” számított 35 percet.
A főzési idő lejártakor kapcsold le a főzőfelületet. A magasnyomású főzőedényedet csak akkor szabad kinyitni, ha a benne levő nyomás lecsökkent.
A nyomás kiegyenlítése után a fedőt távolítsd el a fazékról.
Az elkészült levesből halászd ki a teafilterbe csomagolt lestyánt, a füstöltszalonnát és a babérleveleket.
Kövekezhet a tálalás. Ezt a levest én egy mély, csupor-szerű zománcozott kerámia tálban tálaltam. Mindenkinek ízlett. Jó étvágyat kívánok!