Hamis Palócleves

Receptbeküldő: Pálfy Zsuzsanna

Hozzávalók

2 ek olaj vagy zsír
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezs fokhagyma
Kockára vágott sertéslapocka vagy comb
só, bors
1 mokkáskanál köménymag
1 mokkáskanál szárított majoranna
1 teáskanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem
40 dkg zöldbab
20 dkg krumpli
2 közepes fehérrépa
3 közepes sárgarépa
1 kis gumó zeller
2,5 l víz
1 nagy evőkanál tejföl a tálalásahoz

A galuskához:
2 nagy tojás
4 ek liszt
1 ek puha vaj
1 tk só

Elkészítés

A hagymát fokhagymát apróra vágva olajon egy lábasban dinszteljük, a húst kockára vágjuk és rádobjuk a piruló hagymára. Ha már eresztett egy kis levet meghintjük pirospaprikával, sózzuk borsozzuk, köménnyel, majorannával ízesítjük, adunk hozzá kb 2 dl vizet. Amikor már félig puha a hús hozzáadjuk a répát fehérrépát, zellert, felöntöm 2,5 l vízzel, összeforralom majd takarékra veszem. Amikor már puha a hús hozzáadom a kockára vágott krumplit, ha az már félpuha akkor jöhet a zöldbab.
Édesanyám féle palóclevesben szokott lenni néhány galuska is így én is így készítem: a tojásokat a liszttel vajjal sóval elkeverjük és kanállal a levesbe szaggatjuk, majd megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel. 1 nagy evőkanál tejföllel tálaljuk ( a zellert a végén kivesszük a levesből annak csak az íze kell hogy belefőjjön, ha valaki nem szereti elhagyható)