Hal-csorba

Receptbeküldő: Biró Sára

Hozzávalók

Hozzávalók az alapléhez:

1 db balatoni ponty egészben ( kb 1,5 kg)
fél citrom
2 db babérlevél
zöld fűszerek: tárkony,kapor,lestyán,petrezselyemzöld
1 tk tartósítószer mentes ételízesítő
1 nagy fej hagyma
só,szemes fekete bors
a leveshez-most 4 személyes adag készült

2 db sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 kis fej hagyma
10 dkg zöldbab (nálam Juliskabab)
10 dkg zöld borsó
1 ek olívaolaj
1 ek teljes kiőrlésű búza liszt
1 dl házi paradicsom sűrítmény
2-3 szál kapor és lestyán
1 tk. Bors Magic (korpacibere helyett, ha nincs egy jó marék savanyú káposzta,vagy 1 dl káposztalé)
őrölt bors

Elkészítés

Az alaplé készítése :
A halat hideg vízben feltesszük egészben főni, hozzáadjuk a megmosott citrom karikákat,babérlevelet, csokorba kötött zöld fűszernövényeket,hagymát,borsot, ételízesítőt. Forrástól számítva kb.15-20 percet főztem,közepes hőfokon. Lezártam a lángot.( Nagy adag volt,még két alkalommal készítek belőle levest).
Leves készítése: a felaprított sárgarépát,petrezselymet, apróra vágott hagymát az olajon egy csipet sóval megdinszteljük, majd ráhintjük a lisztet ,összekavarjuk és felengedjük 2-3 dl hideg vízzel. Hozzá adjuk a paradicsom sűrítményt,a hal alaplevet, kb fél liternyi mennyiséget, hozzáadjuk a felaprított lestyánt, kaprot. Kis lángon főzzük belerakjuk a zöld babot, a borsót . Egy kis őrölt borssal ízesítjük,beletesszük a Bors magicet.Ha szükség utána ízesítünk.
Felszeleteljük a halat és beletesszük a forró levesbe. Máris kínáljuk.

Lehet mellé tejfölt kínálni. ( Bors magic helyett 1 dl savanyú káposztalevet használhatunk).