Hagymaleves fokhagymás pirítóssal és chilis bab krémmel

Receptbeküldő: Rácz Valentin

Hozzávalók

3 közepes fej vöröshagyma
2 közepes fej lila hagyma
1 póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl fehér száraz bor
1 l csirke alaplé
1 konzerv Bonduelle Fehérbab
Chili paprika (ízlés szerint)
1 ág rozmaring
2 babérlevél
1 tk zsálya
Petrezselyem
1 tk szerecsendió
1 tk majoranna
1-2 tk fehér bors
Vaj
Só ízlés szerint
Sajt a tálaláshoz
Fehér kenyér pirítósként a tálaláshoz

Elkészítés

A vöröshagymát, a lila hagymát és a póréhagymát megtisztítjuk, majd felszeleteljük. Forró olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd folyamatos kevergetés mellett, apránként hozzáöntjük a fehérbort, így karamellizálódni kezdenek a hagymák. Vigyázzunk nehogy megégessük őket!
Amikor aranybarnák a hagymaszeleteink, rádobjuk a vajat, a szeletelt fokhagymát, és meghintjük liszttel. Miután elforrta a levét, fűszerezzük (zsálya, rozmaring, babérlevél, majoranna, só, fehérbors, petrezselyem, szerencsendió). Utoljára hozzáadjuk a csirkealaplét és készre főzzük.

Chilis babkrém
Egy serpenyőben vajat forróra hevítünk, majd hozzáadjuk a felszeletelt chili paprikát és a Bonduelle babkonzervet levével együtt - addig pirítjuk és kevergetjük, amíg krémes állagot nem kapunk. Sózzuk, és fehér borsot adunk hozzá ízlés szerint.

Tálalás
Kis hőálló edénybe szedünk a levesből, melyet betakarunk a chilis babkrémmel megkent fokhagymás pirítóssal. A tetejére bőségesen sajtot szórunk.
Előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük míg a sajt aranybarna nem lesz. Így alul a levestől és pirítóstól krémes, felül a sajttól ropogós állagot kapunk.