Görög fehérbableves

Receptbeküldő: Slezsák Anikó

Hozzávalók

1 konzerv Bonduelle fehérbab (400g)
3 szál sárgarépa
3 szál zeller
1 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
2 babérlevél
3 evőkanál olaj
1 zöldségleveskocka
petrezselyem
ízlés szerint só, bors

Elkészítés

A babot egy tálba tesszük, felöntjük bőségesen vízzel, hozzáadunk 1 evőkanál sót, elkeverjük, és egy éjszakát áztatjuk. Másnap alaposan átmossuk, leszűrjük. A zellert és a répát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát hámozzuk,felaprítjuk. Az olajat egy fazékba öntjük, rádobjuk a hagymát, a fokhagymát, a répát és a zellert és 6-8 percig pároljuk. A paradicsompürét is hozzáadjuk, 1-2 percig tovább dinszteljük, majd hozzáadjuk a babot és 2 liter vizet. Mehet bele a babér, a leveskocka majd sózzuk, borsozzuk és forrás után takarékon, fedő alatt 1-1,5 órát főzzük. Időnként ellenőrizzük, megpuhult-e a bab és ha szükséges forró vízzel pótoljuk az elfőtt levet. Pirított kenyérrel tálaljuk.