Gombakrémleves, friss kakukkfűvel, sajtos ropogóssal

Receptbeküldő: Szabó Veronika

Hozzávalók

Hozzávalók 4 személyre:
2 doboz Bonduelle szeletelt gomba
1 közepes fej vöröshagyma
1 dl tejszín
1 liter húsleves alaplé
5 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
néhány friss kakukkfű levél
só, bors

a díszítéhez:
kevés felvert tejszín
kezeletlen citrom reszelt héja

A sajtos-ropogóshoz:
vajas leveles tészta
tejföl
reszelt sajt

Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd a vajon üvegesre pároljuk.
A gombát lecsepegtetjük, férleteszünk pár szeletet díszítésnek, a többit hozzáadjuk a hagymához és kevés ideig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral.
Mikor kiforr a bor, hozzáadjuk az alaplevet és 6-7 percig, fedő alatt főzzük.
Botmixerrel simára mixeljük, majd hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. A félretett gombaszeleteket pici vajon megpirítjuk.

Tálaláskor a levesbe teszünk néhány pirított gombaszeletet, kevés habbá vert tejszínt, meghintjük aprított kakukkfűvel és nagyon pici, reszelt citromhéjjal szórjuk.

Hozzá sajtos ropogóst kínálunk, amit úgy készítünk, hogy a vajas-leveles tésztát vékonyra nyújtva az egyik felét megkenjük tejföllel, meghintjük sóval és megszórjuk reszelt sajttal.

Az üresen hagyott felét ráhajtjuk, a széleit lenyomkodjuk. A tetejét szintén megkenjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá. Derelyevágóval vékony rudakra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Előmelegített sütőben, 220 fokon, 10 perc alatt pirosra sütjük.