Gombakrémleves

Receptbeküldő: Á.Andrásné

Hozzávalók

A leveshez
500 g gomba - csiperke/sampion
200 g vaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 csipet só
1 nagy késhegynyi fehérbors (őrölt)
100 ml habtejszín (30-32%-os)
A díszítéshez
petrezselyemzöld

Elkészítés

1.A gombát alaposan megmossuk, felkockázzuk.
2.A vajat megolvasztjuk, majd a felkockázott vöröshagymát rádobjuk, és üvegesre pirítjuk.
3.A gombát a hagymára tesszük, annyit visszahagyunk, amennyit betétként szeretnénk tenni majd a levesbe.
4.A hagymára tett gombára annyi vizet öntünk, amennyi félig ellepi.
5.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
6.A gombát puhára főzzük. Összeturmixoljuk, miközben a tejszínt a levesbe csurgatjuk. Ezt követően visszatesszük a levest a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk, készre ízesítjük a levest sóval, borssal ízlésünk szerint.
7.A maradék gombát zsiradék nélkül megpirítjuk, a petrezselymet felaprítjuk, és tálaláskor a gombakrémleves tetejére szórjuk őket.