Frankfurti krémleves pirított virslikaríkákkal

Receptbeküldő: Molnár Istvánné

Hozzávalók

• 1 közepes fej kelkáposzta
• 2 db sárgarépa
• 2 db fehérrépa
• 1 fej hagyma
• 2 pár frankfurti virsli
• 1 kisebb zellergumó
• 1 csokor petrezselyem
• 2 evőkanál liszt
• 3 evőkanál vaj, vagy Rama
• 2 dl főzőtejszín
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 liter húslé (lehet leveskockából is)
• só, őrölt fehér bors

Elkészítés

Elkészítés:
A zöldségféléket megmossuk, majd meghámozzuk. A kelkáposztát felaprítjuk, a hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát, fehérrépát, valamint a zellergumót felkockázzuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a virslit felkarikázzuk.
2 evőkanálnyi vajon egy fazékban megpirítjuk a hagymát, majd beletesszük a kelkáposztát és a felaprított zöldségeket, megszórjuk kevés őrölt fehér borssal, összepirítjuk, ráöntjük a fehérbort.
Rövid ideig pároljuk, meghintjük liszttel, alaposan elkeverjük. Felöntjük a húslével, sózzuk, borsozzuk, takaréklángon addig főzzük, míg a zöldségfélék teljesen megpuhulnak.
Lehúzzuk a tűzről, a felét kimerjük egy külön edénybe, a maradékot, merülő turmixszal összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, lassan hozzáadjuk a tejszínt (lassan nehogy összeugorjon), majd a kimert (nem turmixolt) levest is visszatesszük. Az egészet átmelegítjük, de már nem forraljuk.
Amíg a leves készül, egy serpenyőben a maradék vajon hirtelen, többször átforgatva lepirítjuk a virslikarikákat.
Frissen, melegen tálaljuk, a sült virslikarikákat adjuk hozzá levesbetétként.

Jó étvágyat kívánok!