Fehérbabos kelbimbós leves cipóban tálalva

Receptbeküldő: Barna Ilona

Hozzávalók

2 - 4 személyre

1 közepes nagyságú vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyem
1/2 kg kelbimbó
2 db közepes nagyságu burgonya
1 doboz fehérbab (Bonduelle) (de lehet lencsével is készíteni!)
2 evőkanál olivaolaj (vagy napraforgó ízlés szerint)
1 mogyoró nagyságú vaj
1 lapos mokkáskanál kakukkfű (Ha nem probléma a vásárlása, ízletesebb frissből!)
2 db kicsi babérlevél
ízlés szerint só, bors
1 dcl száraz fehérbor
2 dcl tejszín
Fél kicsi citrom kifacsart leve (de ez is ízlés szerint!)
Aki az erőset kedveli Chili paprika!

Elkészítés

Elkészitési idő: 35 perc (attól függ ki hogyan szereti a zöldségek keménységét, én midig egy kicsit keményebben hagyom, mert igazából ízletesebb a leves újra melegítve és akkor még puhulnak a zöldségek!)
Költség: 850 HUF /4 fő

A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd beletesszük a fazékba az olívaolajra és a vajra. Közepes tűzön üvegesre pároljuk. Mikor már majdnem kész ráöntjük a fehérbort (én előtte mindig egy csipetnyi, de nem több! cukrot szórok rá és hagyom egy-két másodpercig, hogy elolvadjon, ettől az ízek fokozottabban előjönnek majd a zöldségekből!) Ezek után hozzáadjuk a kicsi kerek kelbimbókat, majd a végén a nagy kockákra vágott burgonyát. Összekerverjük óvatosan vagy elég körkörösen megrázogatni. Vigyázzunk, hogy a zöldségek ne törjenek össze! pár percig hagyjuk így együtt párolódni tehetünk rá fedőt is, majd felöntjük 1,5 liter vizzel (szűrt vizzel, hogy a klórt ne lehessen érezni!). A füszereket, a kakukkfüvet, borsot, sót, babérlevelet most rakjuk bele és az apróra vágott petrezselyem felét. A többit meghagyjuk díszitésnek tálaláshoz, azzal hintjük meg a leves tetejét.
A zöldségek keménységét figyelembe véve a víz felforrásától számítva főzzük 30-40 percig lassú tűzön. Ne, forrjon fel nagyon, mert az ízek elillannak ezáltal! Mindig a burgonya keménysége határozza meg, hogy már készen van-e a levesünk, legalábbis számomra, mert nem szeretem, ha szétmálik! A legvégén öntjük bele a levétől lecsurgatott fehérbabot (vagy a lencsét, ha azt jobban kedveljük, mindkettővel ízletes!), mert annak már nem kell főlnie, csak 3-5 percig a forrástól számítva, hogy az ízek összeérjenek. Beleöntjük a tejszínt, megvárjuk míg egyet-kettőt buggyan a tetején és a citrom levét utána adjuk hozzá, óvatosan ízlelgetve, elkerülve azt, hogy túl savanyú legyen. Pár percig forraljuk a végén és máris készen vagyunk!
Amit még nagyon szeretnek a vendégeim, ha kivájom a kis cipók közepét, megpiritom a sütőben egy picit, utána enyhén fokhagymával bekenem a belsejét, tetejét, majd ebbe merem bele a levest. Hasonlóan talán, mint annak idején Toldy Miklós Mátyás Király asztalánál, csak én adok hozzá kanalat! Szeretem, mert sosem kell a tányérokat a végén mosogatni, azok is eltűnnek egy perc alatt!
Italként a megmaradt száraz sauvignon fehérbort ajánlom! A pincészet kiválasztása ízlés dolga!
Jó étvágyat kívánok!
Barna Inci