erdei gombás gesztenyekrémleves

Receptbeküldő: Perényi Petra Alexandra

Hozzávalók

400 g tisztított sült gesztenye
150 g Bonduelle Prémium szeletelt gombafej
150 g vargánya gomba (friss vagy fagyasztott) vagy bármilyen ízletes erdei gomba
2 db sonkahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. rozmaring (ha friss, akkor 2 tk. apróra vágva)
2 közepes sárgarépa
1 póréhagyma
3-4 szárzeller
1 petrezselyemgyökér (zöldjével együtt)
kb. 1,5 l víz

fekete bors
100 g dió
6 szelet érlelt sonka
olíva olaj

Elkészítés

A sárgarépából, a póréhagymából, a szárzellerből és a petrezselyemgyökérből kb. 20-30 perc alatt zöldség alaplevet főzünk, amelyet sóval és borssal fűszerezünk ízlés szerint. Az alaplevet egy kis lyukú szűrön átszűrjük és félretesszük. A megfőtt zöldségekre a továbbiakban már nem lesz szükség.

Ha nagyon sok időnk van, akkor a sült gesztenyét mi magunk is elkészíthetjük (ebben az esetben kb. 800 g gesztenyére lesz szükség), de a nagyobb boltokban kapható zacskós (100 g kiszerelés a leggyakoribb) előre elkészített verzió is tökéletes választás.

Amennyiben friss vargányát vettünk, akkor tisztítsuk meg és vágjuk fel nagyobb darabokra (ha nem, akkor a mirelitzacskóból egyenesen mennek a fazékba), a Bonduelle gombaszeleteket pedig szűrjük le. A sonkahagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig vékonyan felszeleteljük. Egy magasabb falú edényben kb. 2 ek. olíva olajat hevítünk beletesszük a sonkahagymát, amit kissé megpárolunk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, egy-két perc elteltével a gombákat is belerakjuk az edénybe. A gombákat kb. 7-8 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gesztenyét is. 1-2 perc együttpirítás után felöntjük zöldség alaplével, megszórjuk rozmaringgal és kb. 15 percig fedő alatt közepes lángon főzzük a levest.
Végül az egészet botmixer segítségével lepürésítjük, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk, illetve aki túl sűrűnek találja az így kapott krémlevest, adjon hozzá még egy kis vizet.

A levesbetéthez a kisebb darabokra vágott sonkaszeleteket ropogósra, a diót pedig illatosra pirítjuk száraz serpenyőben alacsony lángon.