debreceni bableves

Receptbeküldő: Baloghné Kele Judit

Hozzávalók

Hozzávalók :
- 2 szál újhagyma
- 2 - 2 db kisebb répa és fehérrépa
- 1 kis gumó zeller
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg debreceni kolbász
- 1 vörös babkonzerv ( 400 g )
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 babérlevél
- só, bors
- csipetke tészta

Elkészítés

- A zöldségeket felkockázzuk és olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott hagymát és üvegesre pároljuk. Ezután felöntjük kb 1 , 5 - 2 l vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a lecsepegtetett babot, a csipetkét és hagyjuk főni.
- A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben a zsírjára pirítjuk, majd egy szűrőkanállal kiszedjük és beletesszük a levesbe. A visszamaradt zsírból a liszt, a pirospaprika és a zúzott fokhagyma hozzáadásával rántást készítünk, majd besűrítjük vele a levest. A tejfölt pár kanál forró leveslével kikeverjük, majd hozzáöntjük a leveshez és jól összeforraljuk. Végül sóval, borssal ízesítjük és megszórjuk aprított petrezselyemmel.