Csorba Húsgombóccal

Receptbeküldő: Biró Sára

Hozzávalók

20 dkg darált sertés comb
1 db tojás
1 ek zabpehyely
20 dkg fagyasztott vágott vajbab
3 db sárgarépa
2 db petrezselyem
fél kisebb zellergumó
fél karalábé
zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
2 db nagy nap érlelte paradicsom
1 pohár zöldborsó(1,5 dl)
fél tv.paprika
1 hagyma
1 db nagy fehér csiperke gomba)
1 gerezd fokhagyma
fűszerek:só,bors,kis darab csípős paprika,csipetnyi őrölt kömény,mokkáskanál fűszerpaprika,1 teáskanál házi ételízesítő
1 ek olívaolaj
3-4 ek.korpacibere(aki nem szereti kimaradhat, a paradicsom ad már egy savanykás ízt,vagy lehet használni káposzta levet)

Elkészítés

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a zöldbabot.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zeller zöldet, ételízesítőt.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát,és belereszeljük a fokhagymát,belekeverjük a zabpelyhet.Összevágunk egy kis csokor petrezselymet,zeller zöldet,lestyánt és ezt is belerakjuk.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rajuk.
Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk. Kb 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót. Ekkor adjuk hozzá a korpaciberét, vagy káposzta levet. Megszórjuk petrezselyem zölddel. Jó étvágyat kívánok!