Csömöri szalonnás burgonyagombóc leves

Receptbeküldő: Németh Ágnes

Hozzávalók

40 dkg csirke vagy pulykamell
2 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 vöröshagyma
20 dkg zöldbab

frissen őrölt bors
majoránna
1 babérlevél
2 ek liszt
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 citrom

burgonyagombóc:

5 dkg kolozsvári szalonna
2 nagyobb burgonya
2 púpozott ek liszt
1 vöröshagyma
1 tojás
1 ek zsemlemorzsa
petrezselyem

Elkészítés

A húst kockákra vágjuk, a megtisztított zöldségeket vastagabb hasábokra aprítjuk.
2 fej finomra vágott vöröshagymát megfuttatunk az olajon, majd a felét külön tesszük a krumpli gombóchoz, a maradékra rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzátesszük a répákat, lassú tűzön főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat: a burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, áttörjük hűlni hagyjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a szalonnapörcöt, lisztet, megfonnyasztott hagymát, tojást, zsemlemorzsát és az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Apró gombócokat formálunk belőle.
Amikor a leves már majdnem kész, beletesszük a zöldbabot és a gombócokat, megvárjuk míg azok megfőnek a levesben, majd lisztes-tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük.
A tűzről levéve néhány csepp citromlével savanyítjuk.