Bakonyi betyár kolbászos tarhonyaleves

Receptbeküldő: Molnár Istvánné

Hozzávalók

(4 adag)
2 marék tarhonya
20 dkg füstölt kolbász (puhább)
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db sárga paprika
1 kávéskanál kakukkfű
1 teáskanál őrölt kömény
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint ételízesítő
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál olaj v. zsír
2 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyem
4 db csiperke gomba v. erdei
ízlés szerint helyes erős paprika

Elkészítés

Ez a leves tulajdonképpen a bakonyi betyárleves testvérkéje. Aki azt a levest szereti, ezt a levest is szeretni fogja, ha éppen nem imádni. Egyszerű, ám igen laktató étel, kicsit más ízvilággal. Ínyencek nem fognak csalódni! Javaslom, bátran készítsék el!
A zöldségeket megtisztítjuk. A sárga- és fehérrépát karikára vagy batonokra vágjuk. A paradicsomot, paprikát apróra, a vöröshagymát szintén apróra vágjuk, a gombát felszeleteljük. Úgy szintén a kolbászt is karikára vágjuk.
Olajat hevítünk, amin a tarhonyát megpirítjuk. Rátesszük az aprított vöröshagymát, átkeverjük, majd jöhet a paprika, paradicsom, kicsit dinszteljük, majd beletesszük a fehér- és sárgarépát is, átkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, teszünk rá kakukkfűvet és őrölt köményt. Kicsit együtt pároljuk, majd megszórjuk liszttel és fűszerpaprikával és keverés után felöntjük annyi vízzel, hogy már levesünk lesz belőle. (Aki csípősen szereti tegyen bele erős paprikát.)
Míg fő a leves a karikára vágott kolbászt egy pici olajon vagy zsíron megfuttatjuk, beletesszük a szeletelt gombát és megpároljuk, majd zsírjára sütjük, félretesszük.
Amikor a levesünk már majdnem kész beleöntjük a kolbászt és a gombát, összefőzzük. Végül megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Jó étvágyat kívánok !