Babgulyás

Receptbeküldő: Bodnár Éva

Hozzávalók

fél kg marha lábszár (esetleg sertés lapocka), 1 kisebb füstölt csülök, 1 doboz fehérbab, 1 doboz vörösbab, 2 sárgarépa , 1 nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, piros arany, gulyáskrém

Elkészítés

A babgulyást mindig kuktában főzőm, mert így gyorsan megpuhul a csülök is.
A hagymát, a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot apróra vágom és kevés zsiradékon (én általában libazsírt használok) átforgatom, - de nem pirítom!- és ráteszem a kockára vágott marha, vagy sertés húst. A csülök húsos részéből néhány szép szeletet levágok, ez nagyon jó nyersen, lila hagymával, friss kenyérrel vagy kicsit átsütve, tükörtojással majd egy önálló ételként, a többit kockára vágom, és a húshoz teszem. Lefedem és közepes lángom addig párolom, amíg a saját levét el nem főtte. Közben néhányszor megkavarom. Ha már rövid a leve, megszórom két fakanálnyi piros paprikával, kevés törött borssal, teszek hozzá egy-egy evőkanálnyi Piros Aranyat és Gulyás krémét. Ha szeretjük az erőset, használhatjuk ezeknek a „csípős” változatát.
Jól összekavarom beleteszem a csülök csontját is és felöntöm annyi meleg vízzel, amennyi levest akarok.
A füstölt hús miatt csak a végén sózom – ha kell -, mert elég sok só fő ki belőle, így hamar el lehet sózni!
A kuktát lefedem, forrástól számított 1 órán át főzöm.
Ha nincs kuktánk, a főzési ideje kb. 2 óra. Amikor a kukta kiengedte a gőzt, felnyitom, hozzákeverem a levétől leszűrt babokat, 2-3 perc alatt készre forralom. A konzervbab használatával akár hirtelen ötlettől vezérelve is készíthetünk babgulyást, mert mellőzhetjük a bab fél napos beáztatási proceduráját.