Babgulyás

Receptbeküldő: Molnár Istvánné

Hozzávalók

30 dkg marha lapocka (v. sertés)
30 dkg nagyszemű bab
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
2 db burgonya
2 szál zellerzöld
3 db nagyobb vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db sárga paprika
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
1 evőkanál ételízesítő
2 evőkanál fűszerpaprika
3 evőkanál sertészsír

Elkészítés

Ez a leves egy fantasztikus étel, laktató, ízletes, egyszerűen szívet-lelket melengető. Elkészítését mindenkinek javaslom, aki szereti a finom magyaros ízeket.

Először kezdjük a pörkölt elkészítésével: A húst kockákra vágjuk. A szükséges hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát apróra vágjuk. Zsírt vagy olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, kicsit később a fokhagymát, majd a paradicsomot és a paprikát, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt hintünk rá, kicsit dinszteljük. Teszünk rá fűszerpaprikát, pici vizet és az egészet átkeverjük. Egy sűrűbb szaftot kell, hogy kapjunk. Ezután rátesszük a kockázott húst, kevés vizet öntünk rá és most már főzzük.Tehetünk még bele egy hegyes erős paprikát is.
Amíg a pörkölt készül elkészítjük a zöldséges hozzávalókat: a répákat, krumplit kockára vagy batonokra vágjuk.
Amikor a pörköltben a hús olyan félpuha beletesszük az előkészített zöldségeket, krumplit és még a zellerlevelet, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy levesünk legyen. Mikor szépen összefőtt a pörkölt és a zöldség, belerakjuk a főtt babot, ezután még néhány percig összefőzzük a levest, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet,
Finom, friss, ropogós kenyérrel vagy friss pogácsával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!