Aranyló fácánleves

Receptbeküldő: Szabó Renáta

Hozzávalók

1 konyhakész fácán, 5-6 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyemgyökér és levél, 1karalábé, 1 vöröshagyma, fél zellergumó, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, pár szem egész bors, só, ételízesítő, 1 doboz Bonduelle zöldborsó konzerv

Elkészítés

A megtisztított és feldarabolt fácánt hideg vízben feltesszük alacsony lángon főni. Fontos, hogy nem szabad nagyon nagy lángon főzni, mert akkor zavaros lesz a levesünk. Mikor kezd gyöngyözni a levesünk, többször is leszedjük egy szűrő vagy kanál segítségével a habját és beletesszük a feldarabolt sárgarépát, petrezselymet és karalábét (mérettől függően félbe vagy negyedbe vágjuk), valamint a többi hozzávalót is (a paprikát és a paradicsomot nem kell felszelni, a levesbe az ízük miatt tesszük) és alacsony hőfokon a hús puhulásáig főzzük. Többször kóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Mikor elkészült (a főzés több órát vesz igénybe), szűrő segítségével leszűrjük a levesünket, és az így kapott levet bármilyen levestésztával (finommetélttel, csigatésztával) befőzve és Bonduelle zöldborsóval tálaljuk. A levesben főtt zöldségeket és a fácánt - a melle húsa kivételével - külön tányéron szintén feltálaljuk. A fácán mellehúsából fácánpástétomot készítünk. A fácán megfőtt mellehúsát apró kockákra vágjuk és egy tálba tesszük, adunk hozzá felszeletelt lilahagymát és fokhagymát, ízlés szerint mustárt, hozzáadjuk a teavajat és ízlés szerint sót és őrölt borsot, és az egészet botmixer segítségével homogén állagúvá összedolgozzuk. Érdemes pár órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek, de arra figyeljünk, hogy fogyasztás előtt fél órával kivegyük a hűtőből, hogy könnyen kenhető legyen. Az így elkészült fácánpástétomot pirítósra kenve fogyasszuk. (vékony cikkekre vágott lilahagymát kínálhatunk hozzá).